Kaikkea tietoa tulee aivan hirveällä vauhdilla ja sitä myös sensuroidaan nopeasti, siksi kerään tähän muutamia tänään lukemiani kiinnostavia juttuja.
EMA sallii Pfizerin koronapillerin käytön hätätilanteessa
http://www.thepukki.fi/blog/post/whon-ilmiantaja-paljastaa-karun-agendan
https://www.weforum.org/agenda/2016/06/organs-on-chips/
Vuoto: Facebookilla oli suurimmille vakoiluoperaatioille omat koodinimet
Olisiko aika poistua Facebookista esim seuraaviin palveluihin: www.gab.com ja www.somega.net

https://yle.fi/uutiset/3-12213664
Viestinvaihto on todellinen esimerkki Facebookin kautta tehdystä valtiollisesta vakoilusta.
Tuoreen Facebook-tietovuodon perusteella konserni on ollut hyvin tietoinen sen palvelussa pesivistä vakoojista.
Esimerkiksi pelkästään yhteen, Pakistanin ja Intian välisiin rajakiistoihin liittyvään operaatioon osallistui yli 300 vakoilutiliä. Myös palestiinalainen äärijärjestö Hamas on hyödyntänyt samaa taktiikkaa tiedustelussaan.
Ilmiö on ollut Facebookissa niin laaja, että yhtiöllä on jopa oma vastavakoilutiiminsä. Sen tehtävänä on vakoilun tunnistaminen, jäljittäminen ja estäminen. Tiimillä on ollut seurannassa suuri joukko tilejä, joiden yhtiö tiesi olevan vakoojien käytössä. Suurimmilla vakoiluoperaatioilla on ollut Facebookin sisällä jopa omat koodinimensä, kuten ”Arid Viper” (”Kuiva kyy”) ja ”Mortal Nightingale” (”Kuolevainen satakieli”).
Tiedot käyvät ilmi Facebookin entisen tuotepäällikön Frances Haugenin vuotamista sisäisistä tutkimuksista ja asiakirjoista. Haugen on toimittanut paljastukset editoituna Yhdysvaltain kongressille. Yle on saanut aineiston osana uutisorganisaatioiden yhteenliittymää.
Vuoto kuvastaa sitä, kuinka merkittäväksi vallankäyttäjäksi Facebook on kasvanut. Se kykenee halutessaan suurempiin informaatio-operaatioihin kuin useimmat valtiot. Asiakirjojen perusteella Facebookin vastavakoilu on myös ulottunut yhtiön omien alustojen ulkopuolelle. Ja koska Facebook vakoilee vakoojia, se pystyy vakoilemaan ketä tahansa käyttäjää.
Vakoojien tyypillinen metodi: ”Hot chick” -tili
Yksi julkaistuista asiakirjoista on sisäinen tutkimus tulevan deittisovelluksen, Facebook Datingin lanseerausta varten. Vuonna 2019 laaditussa raportissa yhtiön oma tutkimusyksikkö varoittaa lieveilmiöistä, joita deittisovellus todennäköisesti houkuttaa: terroristipropagandaa, rakkaushuijauksia, ihmiskauppaa, vihamateriaalia.
Vakoojien työkalupakkia esitellään raportissa havainnollisesti. Sen mukaan hunaja-ansa – eli tietojen hankkiminen viettelyn avulla – on hyvin yleinen metodi.
Ensin uhri saa kaveripyynnön tai yksityisviestin tuntemattomalta käyttäjältä, jonka profiilikuvana on viehättävä nainen. Facebookin raportissa näihin valeprofiileihin viitataan termillä “hot chick accounts” (“kuuma tipu” -tilit).
Usein valeprofiili uskottelee olevansa läheltä uhria ja samanmaalainen. Tyypillinen juoni on esittää puolustushallinnossa työskentelevää sairaanhoitajaa tai ulkomailla asuvaa vaihto-opiskelijaa, joka haluaa olla yhteydessä kotimaahansa.
Facebook muistaa hakuhistoriasi vähintään minuutin tarkkuudella
Romanssin avulla vakooja pyrkii houkuttelemaan uhria paljastamaan luottamuksellista tietoa itsestään, sijainnistaan tai työstään. Joskus – kuten jutun alussa kuvatussa tapauksessa – tarkoituksena oli saada uhri lataamaan vakoiluohjelma.
Raportin mukaan kohteet löytyivät kahdella tavalla. Osassa vakoiluoperaatioita oli selvästi käytetty listaa kohteista, koska vakoojatilit olivat etsineet tiettyjä nimiä tai puhelinnumeroita.
Toisissa tapauksissa kohteita oli etsitty yksinkertaisesti Facebookin hakutoiminnon kautta. Eräs vakooja oli kirjoittanut hakukenttään ”Indian Army officers” (”Intian armeijan upseerit”) ja vielä samalla minuutilla ”Indian air force officers” (”Intian ilmavoimien upseerit”).
Raportti on hyvä muistutus tarkkuudesta, jolla Facebook seuraa käyttäjien toimintaa. Facebook muistaa vähintään minuutin tarkkuudella, mitä olet hakenut ja milloin. Yhtiön omat työntekijät myös käyvät tietoja läpi vastavakoilun nimissä. Tämä voi aiheuttaa vilunväristyksiä kenessä tahansa käyttäjässä.
”Miksi emme vain potki niitä ulos?”
Somessa tapahtuva valtiollinen vakoilu ei sinänsä ole uusi ilmiö. Vuonna 2018 ulkomainen tiedustelu sai haltuunsa Britannian ilmavoimissa työskentelevän naisen Tinder-tilin (siirryt toiseen palveluun). Sen kautta vakoojat yrittivät kalastella tietoja F-35-hävittäjistä.
Vuonna 2019 Naton väitettiin puolestaan testanneen omien sotilaidensa valppautta (siirryt toiseen palveluun) Latviassa. Tinder-valetili onnistui houkuttelemaan Riiassa työskenteleviä Nato-sotilaita muun muassa jättämään asemapaikkansa ja paljastamaan osoitteensa.
Suojelupoliisin mukaan vieraiden valtioiden tiedustelupalvelut käyttävät sosiaalista mediaa tiedonhankinnassaan myös suomalaisiin henkilöihin kohdistuen.
– Vieraiden valtioiden tiedustelupalveluita voivat kiinnostaa Suomessa politiikan parissa työskentelevät ihmiset ja virkamiehet. Tällaisissa tehtävissä toimivien on tietysti hyvä miettiä tavallistakin tarkemmin toimintaansa sosiaalisessa mediassa, Supon viestintäasiantuntija Irene Zidan kirjoittaa sähköpostivastauksessaan Ylelle.